Boken om kreft går gjennom sine siste runder med fagkonsultasjon og korrektur.
Derfor har jeg litt tid til videreutdanning nå. I dag har jeg vært på et helt fantastisk seminar arrangert av Leser søker bok og serieteket i Oslo. Det handlet om hvordan vi kan formidle komplekse historier eller vanskelige tema på en god og forståelig måte. Leser søker bok er en organisasjon som kjemper for å tilrettelegge litteratur på en måte at alle kan få tilgang til bøker. Det finnes veldig mange mennesker i Norge som har lese- og skrivevansker og sliter med å lese kompliserte tekster. Leser søker bok støtter også mange bildebøker og tegneserier som gjør det lettere for barn å få tilgang til gode fortellinger. Det var mange spennende diskusjonsrunder med kjente illustratører, tegneserieskapere og barnebokforfattere som delte sine erfaringer og metoder for å skape bøker til alle. Jeg har lært meg noen gode triks som jeg skal prøve å bruke i bøkene mine for å gjøre dem lettleste. Og jeg ble bekreftet i min oppfatning at kreft eller sykdom generelt absolutt ikke behøver å være vanskelige tema. Det må bare brukes mange fine bilder til å forklare det på en barnevennlig måte og så vil det være mulig for hvert barn å forstå hva som skjer i kroppen. Selv om min bok ikke skal være til de aller minste småbarn, bruker jeg jo mange av de verktøy som seminaret i dag handlet om. Jeg vil ikke spare på illustrasjon eller format. Boken skal ha store, fine og morsomme bilder og teksten skal være fordelt i mange små, lett forståelige avsnitt. Jeg vil bruke mest mulig bilder fra hverdagen til barna for å få dem med i kroppens verden. Når DNA blir til en bok med mange kapitler(gener) og mutasjoner blir til stavefeil, da er det ikke så vanskelig å forestille seg molekylær biologi på en god måte.
Så tid for en av fovorittsitatene fra Albert Einstein igjen: «Hvis du ikke kan forklare det enkelt, så forstår du det ikke godt nok.»
Det som overrasket meg mest var, at Leser søker bok består av kun 7 mennesker. Jeg har jo vært mye i biblioteket for mitt bokprosjekt for å se på andre barnebøker og det var så veldig mange gode og viktige prosjekter som ble støttet av leser søker bok at jeg trodde det var en veldig stor, landsdekkende organisasjon. Helt fantastisk hva så få mennesker kan få til!
Og til alle som bor i Oslo område og har barn som ikke liker å lese kan jeg bare anbefale å ta seg en tur til biblioteket i grünerløkka en gang hvor dere finner serieteket med mange morsomme og lettleste tegneserier til barn. Her kan man virkelig forelske seg i lesingen uten at det blir slitsomt.
En dag i ungdomskroppen – «Herlofsen skriv med stor iver og ho bobler over av både energi og kunnskap som ho vil bringe videre til ungdommenen… Det virker nesten som ho knapt har tid til å puste medan ho skriv. Den forteljargleden smitter over på meg som lesar, og gjer boka enda meir engasjerende. Dette er veldig viktig for at ungdommen faktisk skal setja seg ned og lese boka, så her har Herlofsen gjort ein kjempejobb med sin formidlingsevne…Terningkast 6. Dette er ei bok som burde ligge på nattbordet til ungdommen!»
Tove Nyenget, Kreftforeningen
Hva er egentlig kreft? – «Boken er et flott verktøy for voksne og barn som vil snakke om kreft og kreftbehandling. Forfatteren klarer å formidle et krevende og vanskelig tema på en god og forståelig måte!»
@jillsbooks Instagram
Allergisk og Livets fantastiske reise – «Allergisk var både herlig tegnet og fortalt og veldig nyttig for sønnen for å forstå allergi/astma… Livets fantastiske reise er full av fine tegninger, tilpasset informasjon og artige fakta.Vi elsker faktabøker og både Livets fantastiske reise og Allergisk anbefales til vitebegjærlige barn og voksne 👍❤»